Ovesný koláč s pudinkem a borůvkami

Koláč, který jak chuťově, tak vizuálně působí naprosto luxusním dojmem, přesto se v něm skrývá jen malé množství kalorií a spousta zdravých surovin.

Suroviny

Na těsto:
  • 100 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g ovesných vloček
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 PL přírodního kakaa
  • 1PL medu
  • 1PL čekankového sirupu
  • 40 g kokosového oleje, nebo ghí
  • 1 vejce
Na náplň:
Na drobenku:
  • 40 g ovesných vloček
  • 1PL arašídového másla
  • 1 PL medu

Postup

Promícháme všechny sypké suroviny na těsto a postupně přidáváme zbylé suroviny. Vypracujeme tuhé těsto, které schováme na chvilku do lednice. Mezitím připravíme pudink (dle návodu na krabici) z ovesného mléka. “Odpočaté” těsto natlačíme do koláčové formy a propícháme místy vidličkou. Hotový pudink nevrstvíme na těsto, necháme ještě chvilku ztuhnout (také lépe v lednici) a posypeme čerstvými nebo mraženými borůvkami. Pečeme na 180 °C nejprve asi 20 minut. Mezitím z uvedených surovin vypracujeme drobenku. Nebude to klasická drobenka z cukru a másla, na kterou jste zvyklí. Tato bude mít více lepkavou konzistenci. Přidáme ji na koláč a pečeme ještě dalších 15 – 20 minut.