Kořen tuřínu je obrovskou zásobárnou důležitých vitamínu a minerálů, především vitamínu C, vápníku nebo draslíku. Použít ho můžete třeba jako alternativu brambor v salátu.
Suroviny (4 porce)
- 1 větší tuřín
- 5 kyselých okurek
- 1 bílý jogurt do 3 % tuku
- 4 vejce
- hořčice
- 1 mrkev
- ¼ bulvy celeru
- 2 cibule
- šunka 95 % masa (nemusí být)
- sůl
- pepř
- sterilovaný hrášek
- ocet
- stéviové sladidlo PECVA
Postup
Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky, najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v trošce vody a přislazeným stéviovým sladidlem PECVA.