Pohanka je velmi prospěšná pro lidský organismus. Je bohatým zdrojem nejrůznějších minerálů a vitamínů. Nejdůležitější látkou je rutin, který zlepšuje vstřebávání vitamínu C a má příznivý účinek na cévy.
Suroviny
- 250 g pohanky
- 250 g cukety
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- kousek celeru
- 8 rajčátek
- 2 vejce
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup
Pohanku necháme odmočit a krátce povaříme do poloměkka. Cuketu nakrájíme na čtvrtkolečka, rajčátka na půlky a cibuli a česnek najemno. Mrkev a celer nastrouháme. Pohanku scedíme, promícháme s připravenou zeleninou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a důkladně promícháme. Směs vložíme do vymazané zapékací mísy, polijeme vodou nebo vývarem a v předehřáté troubě pečeme doměkka. Pak rozšleháme vejce, osolíme je a přelijeme jimi směs. Dopečeme do ztuhnutí vaječné krusty.