Skvělý koláč jako od babičky lze upéct i bez cukru a s minimem tuků.
Suroviny
Na korpus
- 115 g mandlové mouky nebo najemno namletých mandlí
- 45 g strouhaného kokosu
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- nastrouhaná kůra z jednoho menšího citronu
- 1/2 hrnku bílého jogurtu
- 20 g ghí (nebo kokosového oleje)
- 1 vejce
Na náplň
- 175 g hustšího bílého jogurtu
- 250 g tvarohu (kostka)
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo mletá vanilka)
- 1 lžíce šťávy z citronu
- švestky nebo blumy
Postup
Troubu předehřejeme na 175 °C. Všechny suroviny na korpus smícháme do hladkého těsta a přemístíme do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm. Poté smícháme všechny suroviny na tvarohovou vrstvu a naneseme ji na korpus. Švestky omyjeme, rozpůlíme a naskládáme navrch. Koláč pečeme 45 – 50 minut. Hotový koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté necháme ještě alespoň 2 h odpočívat v lednici.