Gratinovaný lilek

Tuhle voňavou letní večeři si snadno připravíte doma, ale klidně i na venkovní grilovačce.

Suroviny

  • 2 lilky
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 150 ml nízkotučné zakysané smetany
  • 3 snítky zelené petrželky
  • 3 snítky bazalky
  • 70 g parmezánu
  • česnek
  • plechovka krájených rajčat

Postup

Lilky nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme chvilku “vypotit”. Po chvíli přebytečnou vodu vysušíme papírovou utěrkou. Plátky lilku opepříme a opečeme z obou stran na rozpálené grilovací pánvi nebo na grilu. Mezitím smíchejte zakysanou smetanu s nasekanými bylinkami. Předehřejte troubu na 180 °C. Do zapékací mísy vrstvíme plátky lilku potřené prolisovaným česnekem a prokládáme vždy vrstvou rajčat a zasypeme trochou parmezánu (jako lasagne). Na vrch potřeme vrstvou připravené bylinkové smetany, zasypeme parmezánem a pečeme cca 20 minut.