Červené řepa – poklad v českých kuchyních

Červená řepa se zvlášť poslední dobou těší stále větší oblibě. Není divu, když si uvědomíme, kolik nám toho tahle na první pohled nenápadná zelenina nabízí. Díky blahodárným účinkům na lidské zdraví bývá často řazena mezi tzv. superpotraviny. Díky její nenáročnosti ji lze navíc pěstovat prakticky kdekoliv. Při vhodném skladování se ke všemu můžeme z čerstvé řepy těšit i přes zimu, kdy nabídka čerstvé zeleniny bývá zpravidla méně pestrá.

Blahodárné účinky červené řepy prokazatelně znali již staří Babyloňané. Rostlina pochází původně ze Středomoří. Je tedy vcelku logické, že má v jídelníčcích na bázi středomořské stravy své vyhraněné postavení. Řepa dnes ale nachází využití prakticky po celém světě od asijské až po západní kuchyni.

Je pravděpodobné, že si lidé řepu tolik oblíbili i pro její blahodárné účinky na naše zdraví. Konzumace této zeleniny s sebou totiž přináší celou řadu zdravotních benefitů. Červená řepa obsahuje opravdu pestrou paletu důležitých vitamínů a minerálu. Najdeme zde nezanedbatelné množství vitamínů B a C, betakarotenu, vápníku, draslíku, hořčíku, sodíku, železa, a zinku. Dále obsahuje barvivo betanin, které zpevňuje a posiluje cévy a zároveň podporuje činnost jater. Díky vysokému obsahu draslíku působí řepa močopudně a pomáhá odvádět sůl a škodlivé látky z těla. Působí také podpůrně na činnost střev a tvorbu červených krvinek.

Osobně jsem si řepu zamilovala nejen pro její skvělou chuť, ale hlavně pro značnou univerzálnost. Z červené řepy připravíte vitamíny nabitou snídani, vydatný oběd, lehkou večeři, ale i zákusek k odpolední kávě. Vyzkoušejte třeba lahodnou pomazánku. Perfektně se hodí na snídani. Když ji namažete na jednohubky v rámci slavnostního pohoštění, zaručuji, že dokonalou růžovou barvou své hosty najisto zaujmete. Červená řepa je lehce nasládlá a dá se skvěle kombinovat i s ovocem. Smoothie s červenou řepou vám pomůže ustát chřipkovou sezónu bez ztráty kytičky. Burgery z řepy si zpestříte třeba i letní grilování, ale servírovat je můžete po celý rok. V chladných podzimních a zimních dnech zase dokonale zahřeje polévka. Radím také odhodit všechny předsudky a využít řepu i při sladkém pečení. Bábovka z červené řepy je dokonale vláčná a naprosto luxusní!