Dýňová tortilla s trhaným hovězím

Děláte domácí tortilly? Jestli zatím ne, doporučuji začít. A proč nevyzkoušet rovnou tyhle dýňové?

Suroviny

Náplň
  • hovězí maso (krk, kližka, nebo přední)
  • cibule
  • česnek
  • sůl a pepř
  • zelený salát (např. rukola)
  • červená cibule
  • chilli paprička
  • jogurt nebo nízkotučná zakysaná smetana
Tortilly
  • cca 2 hrnky celozrnné mouky (směs špaldové a žitné)
  • hrnek dýňového pyré
  • olivový olej
  • voda
  • špetka soli
  • 1/2 prášku do pečiva

Postup

Použila jsem hovězí přední, protože zrovna bylo, ale ideálně poslouží taky hovězí krk nebo třeba kližka. Maso jen osolíme, opepříme a pečeme vcelku s plátky cibule a česneku nejdřív hodinu na 180°C a pak další asi 3 – 4 h (podle velikosti masa) na 160°C. Hotové vychladlé maso natrháme a zlehka ještě orestujeme na pánvi i s výpekem, cibulí a česnekem.

Ze všech suroviny na tortilly si připravíme těsto. Dala jsem hrnek dýňového pyré, hrnek mouky (půl žitná, půl špaldová), 2 lžíce oleje a 4 lžíce vody. Postupně jsem pak přimíchávala další mouku do chvíle, než vzniklo nelepivé těsto. Z těsta jsem vyválela 2 placky akorát na pánev a opekla z každé strany asi půl minuty.

Na hotové tortilly pak servírujeme rukolu (nebo jiný salát), maso a můžeme dozdobit ještě červenou cibulí, chilli papričkou a jogurtem nebo zakysanou smetanou.