Díky vysokému podílu vody, obsahu minerálních látek a vlákniny se dýně řadí mezi potraviny, které by ani v redukčních jídelníčcích neměly chybět. Tenhle skořicí a perníkem vonící koláč je naprosto dokonalou volbou k podzimní kávě.
Suroviny
- 1/2 dýně hokaido
- 2 větší jablka
- 3 vejce
- lžíce arašídového másla
- lžíce kokosového oleje
- 200 g mouky (celozrnná špaldová + žitná)
- lžíce čekankového sirupu
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- hrst nasekaných kešu ořechů
- perníkové koření
- skořice
- vysokoprocentní hořká čokoláda na polevu
Postup
Dýni povaříme a rozmixujeme do hladka na pyré. Jablka nastrouháme a přidáme k dýni. Dále přimícháme žloutky s čekankovým sirupem, tekutý kokosový olej a arašídové máslo. Mouku smícháme s kořením, práškem do pečiva a oříšky. Obě části spojíme dohromady a postupně přidáváme sníh z bílků. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Těsto je po upečení vláčné, ale nemělo by se lepit na špejli. Po vychladnutí můžeme polít roztopenou vysokoprocentní čokoládou.