Dýňovo-jablečný koláč

Díky vysokému podílu vody, obsahu minerálních látek a vlákniny se dýně řadí mezi potraviny, které by ani v redukčních jídelníčcích neměly chybět. Tenhle skořicí a perníkem vonící koláč je naprosto dokonalou volbou k podzimní kávě.

Suroviny

  • 1/2 dýně hokaido
  • 2 větší jablka
  • 3 vejce
  • lžíce arašídového másla
  • lžíce kokosového oleje
  • 200 g mouky (celozrnná špaldová + žitná)
  • lžíce čekankového sirupu
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • hrst nasekaných kešu ořechů
  • perníkové koření
  • skořice
  • vysokoprocentní hořká čokoláda na polevu

Postup

Dýni povaříme a rozmixujeme do hladka na pyré. Jablka nastrouháme a přidáme k dýni. Dále přimícháme žloutky s čekankovým sirupem, tekutý kokosový olej a arašídové máslo. Mouku smícháme s kořením, práškem do pečiva a oříšky. Obě části spojíme dohromady a postupně přidáváme sníh z bílků. Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Těsto je po upečení vláčné, ale nemělo by se lepit na špejli. Po vychladnutí můžeme polít roztopenou vysokoprocentní čokoládou.