Fit koláč s tvarohem a švestkami

Skvělý koláč jako od babičky lze upéct i bez cukru a s minimem tuků.

Suroviny

Na korpus

  • 115 g mandlové mouky nebo najemno namletých mandlí
  • 45 g strouhaného kokosu
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra z jednoho menšího citronu
  • 1/2 hrnku bílého jogurtu
  • 20 g ghí (nebo kokosového oleje)
  • 1 vejce

Na náplň

  • 175 g hustšího bílého jogurtu
  • 250 g tvarohu (kostka)
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo mletá vanilka)
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • švestky nebo blumy

Postup

Troubu předehřejeme na 175 °C. Všechny suroviny na korpus smícháme do hladkého těsta a přemístíme do vymazané koláčové formy o průměru 22 cm. Poté smícháme všechny suroviny na tvarohovou vrstvu a naneseme ji na korpus. Švestky omyjeme, rozpůlíme a naskládáme navrch. Koláč pečeme 45 – 50 minut. Hotový koláč necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté necháme ještě alespoň 2 h odpočívat v lednici.