Bramborový salát neodmyslitelně patří k období Vánoc. Receptů na tuto pochoutku existuje snad víc, než je lidí na světě. Někdo se drží osvědčené klasiky, někdo zase rád experimentuje a každý rok vyzkouší trochu jinou verzi. Co když jsem se ale rozhodl/a jíst zdravě? Musím se téhle vánoční klasiky rovnou vzdát?
Je bramborový salát opravdu tak nezdravý?
Ačkoliv se jedná o poměrně novodobou tradici, většina z nás si dnes již neumí představit štědrovečerní stůl bez bramborového salátu. Původní bramborový salát byl celkem zdravým pokrmem. Bohužel s postupem času jsme z něj vytvořili takřka symbol nezdravosti, což je obrovská škoda. Základní zdravý pokrm z brambor a další zeleniny jsme se rozhodli začít “vylepšovat” uzeninami nebo průmyslově vyráběnou majonézou. Tento výsledný produkt už má samozřejmě do zdravé večeře daleko. Naštěstí už se dnes většina z nás vrací k těm pravým tradicím. Klademe více důraz na zdravou, racionální stravu a od těch nezdravých vysokokalorických variant opět opouštíme.
Není brambora jako brambora
Řada lidí řešících svůj stravovací režim se snaží vyhýbat konzumaci brambor kvůli vysokému obsahu škrobu. Už jste ale slyšeli o tzv. rezistentním škrobu? Je to látka vznikající v uvařených bramborách po jejich zchlazení (např. právě pro přípravu salátu). Tento rezistentní škrob má na lidský organizmus celou řadu velmi příznivých účinků. V těle funguje v podstatě jako rozpustná vláknina. Prochází tedy naším trávicích traktem beze změny až do střev, kde slouží jako potrava pro prospěšnou střevní mikroflóru. Konzumace rezistentního škrobu je dobrá pro prevenci zánětlivých onemocnění zažívacího traktu. Výrazně eliminuje riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva nebo např. Crohnovou chorobou. Rezistentního škrobu se nemusí bát ani diabetici. Naopak je prokázáno, že tato látka příznivě ovlivňuje inzulinovou rezistenci a její konzumace je cukrovkářům právě doporučována. Pokud si tedy připravíme lehký bramborový salát bez majonézy, máme vlastně docela zdravou večeři.
Populární alternativy
Kromě klasického bramborového salátu jsou dnes stále populárnější i ty nebramborové. Brambory jsem se naučili nahrazovat jinými druhy zeleniny. Většinu lidí k tomu vede právě snaha a snížení kalorické hodnoty jejich svátečních večeří. Díky tomu vzniká řada skvělých receptů. „Bramborové“ saláty se dnes dělají z květáku, cukety, celeru. Mezi moje nejoblíbenější patří salát z tuřínu, který je snad ještě lepší než originál z brambor.
Ať už zvolíte na slavnostní večeři cokoliv, přeji, aby vám jídlo (nejen to štědrovečerní) dělalo hlavně radost. Pokud vás článek inspiroval ke zdravější cestě, budu mít radost i já.