Salát z tuřínu

Kořen tuřínu je obrovskou zásobárnou důležitých vitamínu a minerálů, především vitamínu C, vápníku nebo draslíku. Použít ho můžete třeba jako alternativu brambor v salátu.

Suroviny (4 porce)

  • 1 větší tuřín
  • 5 kyselých okurek
  • 1 bílý jogurt do 3 % tuku
  • 4 vejce
  • hořčice
  • 1 mr­kev
  • ¼ bulvy celeru
  • 2 cibule
  • šunka 95 % masa (nemusí být)
  • sůl
  • pepř
  • sterilovaný hrášek
  • ocet
  • stéviové sladidlo PECVA

Postup

Tuřín, mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na drobné kostičky a dejte vařit doměkka. Vajíčka uvařte natvrdo. V míse smíchejte uvařenou zeleninu, nakrájená vejce, 4 nakrájené kyselé okurky, sterilovaný hrášek propláchnutý vodou, šunku pokrájenou na kostičky a 1 cibuli nakrájenou na kostičky. Připravte si zálivku z bílého jogurtu, najemno nastrouhané okurky, najemno nastrouhané cibule a 1 lžíce hořčice. Zálivku přidejte do salátu. Salát dochuťte hořčicí, případně octem rozmíchaným v trošce vody a přislazeným stéviovým sladidlem PECVA.