Zeleninová polévka se šmakounem

Polévka plná vitamínů, antioxidantů a díky přidanému šmakounovi také bílkovin, je přesně to, co v chladných podzimních dnech potřebujeme. Nejen že zahřeje, ale hlavně dokonale zasytí.

Suroviny

  • 2 větší červené řepy
  • 1 větší mrkev
  • celer
  • 2 brambory
  • 2 hrsti krájeného červeného zelí
  • 1/2 plechovky rajčat nebo rajský protlak
  • 1 balení šmakouna mexiko
  • 2 – 3 bobkové listy
  • nové koření
  • pepř
  • olivový olej
  • zeleninový vývar DIETESSE-3

Postup

Na olivovém oleji lehce orestujeme na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme koření a zalijeme rajčatovým protlakem (nebo rajčaty z konzervy) a vývarem. Jakmile se polévka začne vařit, přidáme nejprve brambory na kostičky a po chvilce zelí. Dále vaříme až do změknutí brambor. Do již hotové polévky nastrouháme šmakouna a přímo na talíři pak můžeme dozdobit nízkotučnou zakysanou smetanou nebo jogurtem.