Šmakoun je vyroben z vaječných bílků a je tedy perfektním zdrojem bílkovin. Když ho dáte dohromady se zeleninou, máte na stole za pár minut dokonale vyváženou večeři.
Suroviny
- mrkev
- celer
- 1 váleček šmakouna mexiko
- mozzarella light
- 2 vajíčka
- čerstvé bylinky dle chuti (pažitka, petrželka,…)
- sůl
- pepř
Postup
Dohromady asi 400 g zeleniny nastrouhejte nahrubo. Já jsem využila mrkev a celer, ale fantazii se zde meze nekladou. Můžete je dělat na milion způsobů z kořenové zeleniny, ale třeba i z květáku nebo brokolice. Super jsou i z červené řepy. K zelenině se přidá nastrouhaný šmakoun Můžete přidat i nastrouhanou mozzarellu light. Celou směs pak spojte vajíčky a přidejte čerstvé bylinky podle chuti, sůl a pepř. Placičky (budou to teda spíš takové hromádky ) pečte asi na 180 °C tak nějak do upečena. Doba pečení závisí hodně na druhu použité zeleniny, proto je dobré je hlídat. Po upečení můžete servírovat třeba se strouhanou okurkou s tvarohem a listy červené řepy jako na úvodním obázku.